• Wat kon er eigenlijk mis gaan? Een nieuw seizoen en een nieuwe trainer. Veel enthousiasme in de selectie en ook nog eens een zeer goede voorbereiding gehad. De wedstrijd tegen Stedum zou de eerste overwinning moeten worden in de 5e klasse D. Hoe anders liep het zaterdag 24 september 2022.

  Al om een uur of 12 arriveerden de eerste selectiespelers in de kantine van FC LEO. Zeer relaxed en nippend aan een heerlijk vers bakje koffie van Eiko werd gesproken over een machtige middag in Leens. Het zou een mooi seizoen worden waarbij Stedum de eerste hindernis was. Om 13 uur pakten de eerste donkere wolken zich al boven Leens samen. Dit zou een voorteken moeten zijn, maar ondanks de regenbuien was de stemming opperbest. Het veld lag er op het eerste oog fantastisch bij. Een machtig breed tegelpad was om het gehele veld heen gelegd door onder andere Johannes Hovius, Peter Tillema en Ties van der Ploeg. Vlak voor het veld was een mooi nieuw hokje inclusief overkapping geplaatst zodat de dames van der Laan de loten droog konden verkopen. Alleen het veld zelf is een zorgenkindje. Half begroeid met onkruid en zeer oneffen lag het erbij. Bijna onmogelijk dus om een goede pot voetbal op te spelen. Daar hoorde je echter nagenoeg niemand nog over zaterdag.

  De wedstrijd tegen Stedum had wat dat betreft wel op een weiland gespeeld mogen worden, zo gemotiveerd waren de mannen van trainer Rowan Rozema. Trainer Rowan zelf leek behoorlijk gespannen. Hij beende voor de wedstrijd de hele tijd tussen bar, bestuurskamer, terras en kleedkamer. Toen om 13.45 uur de wedstrijd officieus voor de Leenster selectie begon was de spanning er wel een beetje af. In de kleedkamer zat de selectie, de staf en de pupil van de week, gespannen te luisteren naar de voorbeschouwingen en het tactische plan van Rowan Rozema. Dit plan was, ondanks de regen, waterdicht. De gasten bij de strot pakken, druk zetten, geen meter toegeven en erop kletsen waren kreten die door iedereen enthousiast geaccepteerd werden. De warming-up die volgde was gewoon goed. Veel energie werd gestoken in de pass en trap oefening, het afwerken en de afsluitende sprintjes. Na de kaartcontrole door scheidsrechter Wilbert Gort stond de selectie nog 1 keer in de cirkel om elkaar met een ouderwetse oerkreet op te peppen. Deze oerkreet bleek echter in de eerste helft weinig uitwerking te hebben. Eigenlijk vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Gort was FC LEO de onderliggende partij. Het dwong nagenoeg niets af.

  Alle waarschuwingen en aanwijzingen die trainer Rozema had besproken voor de wedstrijd, werden door de 11 op het veld in de wind geslagen.  Met name de werklust en de felheid die noodzakelijk is in de 5e klasse was bij de gastheren ver te zoeken. Stedum daarentegen straalde uit wel te willen winnen en vocht voor elke centimeter. Na enkele minuten had scheidsrechter Gort de bal al op de stip kunnen leggen omdat een tackel van Robin Vink net te laat was ingezet. Zijn directe tegenstander bleef echter staan en de bal hobbelde over de achterlijn. De corner die daarop volgde was bijna net zo gevaarlijk als een penalty, maar gelukkig voor de Leensters kon Robin Werkman de bal keren. Bij de tweede hoekschop was hij echter kansloos. Deze werd wederom door Tiemen Dijk gevaarlijk bij de eerste paal gelegd. De instormende Milan de Vries tikte de bal op schitterende wijze met de buitenkant van de voet binnen. Kijk op TV of internet de goal terug van de Hongaren tegen de Duitsers en je hebt een idee hoe Milan de Vries dit deed. FC LEO zou wakker geschud moeten zijn door deze goal, maar niets was minder waar. Ze bleven inspiratieloos over het veld lopen en kwamen eigenlijk overal een paar seconden te laat. Daarbij schoten ze nagenoeg alle ballen zelf over de achterlijn, wat weer enorm veel hoekschoppen voor Stedum opleverde. Deze waren bijna allemaal levensgevaarlijk.

  Een hoekschop in de 22e minuut was de aanleiding voor de 0-2. De hoekschop kon in eerste instantie nog met veel kunst en vliegwerk verwerkt worden, waarbij een Stedummer de bal bijna opving met zijn handen. Dit werd echter gemist door scheidsrechter Gort. Toen de bal voor de tweede keer werd ingebracht stormde keeper Werkman uit zijn goal om de bal weg te werken. De aanvaller van Stedum die voor zijn voeten liep ging met veel verbaal geweld ter aarde. Aanleiding voor Gort om nu wel een strafschop toe te kennen. Een klein goedmakertje, die echter na de vele protesten van FC LEO niet meer teruggedraaid werd. Matthijs Colstee positioneerde zich achter de bal en schoot deze onberispelijk binnen. Ook na deze volgende tegenvaller was er nog niemand bij FC LEO die het voortouw nam om de zaken om te draaien. Ook vanaf de zijkant was het niet eenvoudig de poppetjes anders te positioneren. Gelukkig voor FC LEO was Stedum ook niet echt scherp voor de goal en kon de schade tot de rust beperkt gehouden worden. In de rust werkte de warme thee en zalvende woorden van Rozema helend voor de selectie. Daarnaast was het ook niet onverstandig dat  hij Remco van der Klei uit zijn lijden verloste en zijn broer Rick bracht. Rick Koster had ook niet zijn allerbeste middag en mocht van Rozema gaan douchen. Milan Hovius was zijn vervanger op linksbuiten (dus linkerkant, voorin!).

  De tweede helft begon in ieder geval een stuk beter dan wat wij de gehele eerste helft gezien hadden. Al na enkele minuten werd Milan Hovius op links weggestuurd, maar zijn voorzet kwam totaal niet in de buurt van een Leenster voet. Stedum werd terug gedrongen en stond veel meer onder druk dan voorheen. Abu speelde iets dieper waardoor de linies beter op elkaar aansloten. Toch ebde de eerste dadendrang na een minuut of tien ook weer wat weg. Stedum kreeg weer wat grip op de partij en kon in de omschakeling af en toe gevaarlijk worden. Het is dat een paar voorzetten jammerlijk gemist werden door Tiemen Dijk, want anders was de achterstand 20 minuten voor het einde groter en dus onoverbrugbaar geweest. De wedstrijd keerde helemaal toen Jasper Wiersum zijn eerste bevlieging van die middag kreeg. Hij lanceerde zichzelf op rechts en liep zijn tegenstander met twee vingers in de neus eruit. Alleen voor keeper Reker, schoof hij de bal onhoudbaar in de verre hoek. Een oppepper die FC LEO broodnodig had, want ineens was er weer geloof in een goed resultaat.

  Er volgde een spannend kwartier waarin Stedum tegenhield en FC LEO als een stel jonge honden probeerde de gelijkmaker te forceren. Veel hoge voorzetten en vrije trappen volgden. Eerst was het Schuttenbeld die dichtbij was. Een vrije trap, rand zestien, scheerde langs de verkeerde kant van de kruising. Iedereen langs de kant riep nog: “Tussen de palen rammen en hij zit erin”, maar Schuttenbeld ramde dus net naast de linker paal. Zelfs Joppie Gerrits ging in de laatste minuten mee naar voren om de gelijkmaker tegen de touwen te koppen, maar geen enkele voorzet belandde op zijn blonde kruin. Abu had in de laatste minuut nog voor de (onverdiende) gelijkmaker moeten zorgen, maar hij faalde. Een verre uittrap van keeper Werkman stuiterde over de verdediging en werd opgepikt door Abu. Hij liet de laatste man zijn hakken zien en op de rand van de 16 tilde hij de bal over de uitstormende keeper Reker. De bal hobbelde echter helaas voor FC LEO net naast dezelfde paal alwaar Schuttenbeld ook naast had geschoten.

  Scheidsrechter Gort had nu wel genoeg gezien en vond dat 92 minuten matig voetbal wel voldoende was voor het massaal natgeregende publiek. Met een fikse kater, kon de selectie van FC LEO aan de pils. Wel een vreemd idee, aangezien normaal gesproken de kater na het bier komt, maar deze zaterdag kwam eerst de kater en toen pas het bier. Volgende week mogen de mannen van trainer Rozema naar het vissersdorp, vlak voor de grens van Friesland. Wellicht dat ze zich daar beter op hun gemak voelen en de drie punten af kunnen pakken van Leenster Jaap van der Ploeg met zijn team.