• FC LEO heeft teams waar een spelleider nodig is om het spel in goede banen te leiden en elftallen die op een heel veld spelen waar scheidsrechters voor nodig zijn. Met name aan scheidsrechters is een groot gebrek. De KNVB heeft een opleidings aanbod waar je wordt opgeleid tot verenigings scheidsrechter.

  www.knvb.nl/assist-scheidsrechters/ik-word-scheidsrechter

  VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER

  De scheidsrechter is een essentieel onderdeel van voetbal. Hij of zij speelt een belangrijke rol op én buiten het veld. De scheidsrechter helpt mee aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd. Wil jij eraan bijdragen dat het plezier in het voetbal voorop blijft staan en dat beide teams met een glimlach het veld af stappen? Meld je dan aan als scheidsrechter bij een vereniging en je kunt meteen beginnen met fluiten!

  Jij kunt ook scheidsrechter worden. Jij kunt de leiding krijgen over wedstrijden van de allerjongsten, maar ook over wedstrijden van de senioren. Die keuze is volledig aan jou.

  Persoonlijke ontwikkeling

  Als scheidsrechter kun je jezelf op persoonlijk vlak sterk ontwikkelen. Je leert onder meer snel beslissingen te nemen en vervolgens deze beslissing ook uit te leggen en (non-)verbaal communiceren. Zaken die voor een scheidsrechter van belang zijn, maar ook naast het veld goed van pas komen.

  Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers te maken met opdrachten, spelregelquizzen, oefeningen en reflectie op de eigen wedstrijden. De opdrachten kunnen binnen de digitale leeromgeving van de KNVB - Dugout - verwerkt worden. Door de opleiding tot verenigingsscheidsrechter te volgen, zet je de eerste stap in het opleidingstraject van de KNVB.

  Onderwerpen

  Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

  • Leiding geven aan 22 spelers op het veld;
  • Het toepassen van de spelregels;
  • Uitvoeren van praktijkoefeningen;
  • Samenwerken met assistent-scheidsrechters;
  • De 11 competenties;
  • Positie kiezen en volgen;
  • Spelhervattingen en disciplinaire straffen.

  Vorm

  Het opleidingsdeel bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur met praktijkoefeningen op locatie. Elke maand is er een bijeenkomst. De opleiding wordt 's avonds gegeven op de accommodatie van een voetbalvereniging. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers opdrachten die altijd te maken hebben met de eigen wedstrijden. Het ervaringsdeel bestaat uit het fluiten van minimaal 4 stagewedstrijden bij jouw vereniging onder begeleiding van een praktijkbegeleider. Tijdens dit ervaringsgedeelte brengt de cursist de theorie direct in praktijk en ontwikkelt hij of zij de verschillende competenties. De praktijkbegeleider is aanwezig tijdens deze oefenwedstrijden. Ook kunnen medecursisten een rol spelen bij het geven van feedback.

  Opleidingsinvestering

  Opleidingsdeel

  • Vier bijeenkomsten á 3 uur: 12 uur
  • Zelfstudie en opdrachten: 8 uur

  Ervaringsdeel

  • Fluiten van (minimaal) vier stagewedstrijden: 4 uur

  Is je intresse gewekt meld je dan bij 1 van de bestuursleden.